Πείτε όχι σε προσκλήσεις που δε θέλετε να πάτε, χωρίς ενοχές

Πείτε όχι σε προσκλήσεις που δε θέλετε να πάτε, χωρίς ενοχές

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι αντιδρούν λιγότερο αρνητικά από ό,τι πιστεύουμε όταν απορρίπτουμε προσκλήσεις. Μάθετε πώς να πείτε "όχι" χωρίς ενοχές.
people border party

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα όταν αρνούνται προσκλήσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις, φοβούμενοι ότι θα χάσουν κάτι σημαντικό ή θα προκαλέσουν άσχημα συναισθήματα στους άλλους. Ωστόσο, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις από υποχρέωση μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές εμπειρίες, όταν θα μπορούσαμε απλώς να μείνουμε στο σπίτι μας και να χαλαρώσουμε.

Μια πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης διαπίστωσε ότι το 77% των ανθρώπων παραδέχτηκαν πως δέχτηκαν προσκλήσεις σε εκδηλώσεις που δεν ήθελαν να παρευρεθούν, φοβούμενοι ότι θα στεναχωρήσουν αυτόν που τους προσκάλεσε. Η καλή είδηση είναι ότι η ίδια μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι ενοχλούνται πολύ λιγότερο όταν απορρίπτουμε τις προσκλήσεις τους απ’ ό,τι νομίζουμε.

Bert - Muppet Show

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες φαντάζονταν ότι απορρίπτουν μια πρόσκληση ενός φίλου, συχνά νόμιζαν ότι αυτό θα βλάψει άμεσα τη σχέση τους. Πίστευαν ότι ο φίλος τους θα αισθανόταν δυσαρεστημένος, απογοητευμένος και διστακτικός να τους ξανακαλέσει. Όσοι φαντάστηκαν την απόρριψη της πρόσκλησης ήταν πιο πιθανό να πιστεύουν ότι ο φίλος τους θα επικεντρωθεί στην απόρριψη αντί να κατανοήσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από αυτή. Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτό δεν ισχύει.

Στα πειράματά μας, βρήκαμε ότι οι καλεσμένοι υπερεκτιμούν τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν στα μάτια των προσκαλούντων μετά από μια απόρριψη πρόσκλησης

Julian Givi – PhD, West Virginia University

“Οι άνθρωποι τείνουν να υπερβάλλουν τον βαθμό στον οποίο αυτός που έχει καλέσει θα επικεντρωθεί στην πράξη της απόρριψης της πρόσκλησης από τον καλεσμένο, αντί για τις σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό τους πριν την απορρίψουν.”

Ο Givi επίσης αναφέρει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται άνετα απορρίπτοντας προσκλήσεις όταν είναι απασχολημένοι, για να αποφύγουν την ψυχική εξάντληση. “Η εξάντληση είναι πραγματικό πρόβλημα, ιδίως κατά τη διάρκεια των εορτών, όταν συχνά μας προσκαλούν σε πάρα πολλές εκδηλώσεις,” είπε. Μη φοβάστε να απορρίπτετε προσκλήσεις εδώ κι εκεί και να βάλετε σα προτεραιότητα τον εαυτό σας. Ωστόσο, έχετε υπόψη ότι η αλληλεπίδραση με τους άλλους είναι ο τρόπος ανάπτυξης των σχέσεων, επομένως μην απορρίπτετε κάθε πρόσκληση.