10 τρόποι για να κάνετε περισσότερα με λιγότερο άγχος

10 τρόποι για να κάνετε περισσότερα με λιγότερο άγχος

10 συνήθειες για να απλοποιήσετε την καθημερινότητά σας, να μειώσετε το άγχος και να ενισχύσετε την παραγωγικότητά σας.
10 tropoi ligotero agxos

Η καθημερινή προσπάθεια που καταβάλουμε, είτε για το σχολείο, είτε για τις σπουδές, είτε για τη δουλειά, είτε για την επιχείρηση μπορεί εύκολα να γίνει ανυπόφορα αναποτελεσματική και να απορροφήσει την ενέργεια και τη χαρά από τα καθήκοντά μας.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να απλοποιήσουμε την καθημερινότητά μας και να ολοκληρώσουμε πιο ουσιαστικές εργασίες με μειωμένο άγχος αλλά και σε λιγότερο χρόνο;

Ακολουθούν 12 απλές συνήθειες που μπορεί να μας βοηθήσουν

Προετοιμάστε την ημέρα σας το προηγούμενο βράδυ

Ετοιμάστε την τσάντα και γενικά τα πράγματα που πρέπει να πάρετε την επόμενη μέρα, από το προηγούμενο βράδυ. Τοποθετήστε τα κλειδιά και το πορτοφόλι σας σε ένα σημείο που τα βρίσκετε εύκολα και είναι άμεσα προσβάσιμα. Αυτή η προετοιμασία όσο ασήμαντη και αν μοιάζει, συμβάλλει στην εξασφάλιση ενός λιγότερο αγχωτικού πρωινού.

Ξεκινήστε 5-10 λεπτά νωρίτερα

Να φτάνετε στα ραντεβού σας ή την εργασία σας 5-10 λεπτά νωρίτερα. Συχνά η μέρα ξεκινάει με τις μετακινήσεις να μην πάνε πάντα όπως τις έχουμε προγραμματίσει λόγω εξωγενών παραγόντων. Το να ξεκινήσουμε 5-10 λεπτά νωρίτερα μας εξασφαλίζει μία διαδρομή χωρίς ιδιαίτερο άγχος με ένα έξτρα μπόνους, οτι ο κόσμος συνήθως εκτιμά αυτούς που φτάνουν στην ώρα τους.

Επικεντρωθείτε σε μία εργασία κάθε φορά

Η ενασχόληση με μία μόνο εργασία ενισχύει την εστίαση σε αυτή αλλά αυξάνει και την αποδοτικότητα, με αποτέλεσμα συχνά εργασία υψηλότερης ποιότητας σε λιγότερο χρόνο.

Δημιουργήστε μια ζώνη χωρίς περισπασμούς

Πριν ξεκινήσετε μια εργασία, κλείστε τα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ανταλλαγής μηνυμάτων, κλείστε την πόρτα του γραφείου σας, σιγήστε το τηλέφωνό σας και σκεφτείτε να αποσυνδεθείτε από το διαδίκτυο ή να χρησιμοποιήσετε μια επέκταση του προγράμματος περιήγησης όπως το StayFocusd.

Κάντε στον εαυτό σας τις σωστές ερωτήσεις

Για να παραμείνετε αφοσιωμένη και αποδοτικοί, κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:

  • Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή;
  • Με φέρνει αυτό πιο κοντά στον στόχο μου;
  • Κάνω τα πράγματα με απλό τρόπο;

Κάντε το μεσημεριανό γεύμα ένα χαλαρωτικό διάλειμμα

Φάτε αργά, αφήνοντας το πιρούνι σας κάτω ανάμεσα στις μπουκιές, πάρτε το χρόνο σας τρώγοντας αργά το φαγητό σας. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το άγχος και βοηθά στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής, δίνοντας στον εγκέφαλό σας χρόνο να καταγράψει την πληρότητα.

Ξοδέψτε το 80% του χρόνου σας βρίσκοντας λύσεις

Αφιερώστε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας εστιάζοντας σε λύσεις αντί να ασχολείστε με τα προβλήματα. Αυτό προωθεί μια προληπτική και πιο ανάλαφρη προσέγγιση των προκλήσεων.

Μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια

Η αναζήτηση βοήθειας όταν χρειαζόμαστε μπορεί να ελαφρύνει το φορτίο που κουβαλάμε. Ίσως εκπλαγείτε αλλά οι άνθρωποι είναι συχνά πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν από ό,τι ίσως περιμένετε και μην ξεχνάτε να ανταποδίδετε όταν είναι δυνατόν.

Διατηρήστε τα όρια μεταξύ επαγγελματικού και προσωπικού χρόνου

Ορίστε μια σταθερή ώρα διακοπής της εργασίας (πχ 7 το απόγευμα) και αποφύγετε να εργάζεστε τα Σαββατοκύριακα. Αυτή η διαχείριση των ορίων μειώνει το άγχος και βελτιώνει τόσο την εργασιακή απόδοση όσο και την ποιότητα της προσωπικής ζωής.

Ύπνος, άσκηση, διατροφή

Ο επαρκής ύπνος, η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας, τη διαχείριση του στρες, την αισιοδοξία και τη διαύγεια της σκέψης σας.