Πως μπορούν οι ευχάριστες ειδήσεις να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία;

Πως μπορούν οι ευχάριστες ειδήσεις να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία;

Ανακαλύψτε πώς οι ευχάριστες ειδήσεις μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιδράσεις της ειδησεογραφίας και να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία
happy

Οι ειδικοί στο χώρο της ενημέρωσης λένε, “If it bleads, it leads” (δηλαδή αν κάτι έχει βία φέρνει χρήμα) για να περιγράψουν πώς οι ειδήσεις με θέματα βίας, θανάτου και καταστροφής καταλαμβάνουν την προσοχή των αναγνωστών και, κατά συνέπεια, κυριαρχούν στην ειδησεογραφική ατζέντα αφού κρατούν το ενδιαφέρον του κόσμου. Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν αυτού του είδους οι ιστορίες στην ψυχολογία μας, αλλά παρόλα αυτά βρίσκουμε δύσκολο να αποστρέψουμε το βλέμμα μας. Είμαστε προγραμματισμένοι να είμαστε σε εγρήγορση και να δίνουμε προσοχή σε αυτές.

Μία επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι αρνητικές ειδήσεις μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στα συναισθήματά μας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλαπλές μελέτες συνέδεσαν την κατανάλωση ειδήσεων με χειρότερη ψυχική υγεία, καταγράφοντας συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, απελπισίας και ανησυχίας.

Η δύναμη των καλών και ευχάριστων ειδήσεων

Ωστόσο, μία πιο πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι η παρακολούθηση θετικών ειδησεογραφικών ιστοριών — ειδικά βίντεο και άρθρα που παρουσιάζουν πράξεις καλοσύνης — μπορεί πραγματικά να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των αρνητικών ειδήσεων.

Στην έρευνά, πήραν μέρος 1.800 συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκαν διάφορες ειδησεογραφικές ιστορίες.

  • Ορισμένοι είδαν μόνο αρνητικές ειδήσεις — συμπεριλαμβανομένων πλάνων από τη βομβιστικές επιθέσεις, κακοποίηση ζώων ή βίαιες πράξεις.
  • Άλλοι είδαν μια αρνητική ειδησεογραφική ιστορία, ακολουθούμενη αμέσως από μια θετική. Η θετική ιστορία περιελάμβανε καλές πράξεις όπως ηρωικές πράξεις, άνθρωποι που προσφέρουν δωρεάν φροντίδα σε αδέσποτα ζώα ή φιλανθρωπίες προς άνεργους και άστεγους.

Τους ζητήσαν να αναφέρουν πώς αισθάνονταν πριν και μετά την προβολή του ειδησεογραφικού περιεχομένου. Τους ρωτήσαν επίσης πόσο πιθανό ήταν να πιστεύουν στην καλοσύνη των άλλων.

Η ομάδα που είδε τις αρνητικές ειδήσεις ακολουθούμενες από θετικές είχαν γενικότερα καλύτερη διάθεση από τους ανθρώπους που είδαν μόνο μια αρνητική ειδησεογραφική ιστορία. Όχι μόνο ανέφεραν οτι έφτιαξε η διάθεση τους αλλά, αισθάνονταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι και είχαν επίσης πιο θετικές σκέψεις για την ανθρωπότητα.

Αυτό μας δείχνει ότι υπάρχει κάτι μοναδικό στην καλοσύνη, το οποίο μπορεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις των αρνητικών ειδήσεων στην ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μακροπρόθεσμα οφέλη, καθώς καταγράφηκε μόνο πώς ένιωθαν οι άνθρωποι αμέσως μετά.

Η δύναμη της καλοσύνης

Η θέαση πράξεων καλοσύνης μπορεί να μας θυμίζει τη σύνδεσή μας με τους άλλους μέσω κοινών αξιών. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την πεποίθηση ότι ο κόσμος και οι άνθρωποι σε αυτόν είναι καλοί, κάτι που είναι σημαντικό για την ευημερία μας.

Η λεγόμενη “συμπόνια της καταστροφής”, σύμφωνα με την οποία η θετική συμπεριφορά επικρατεί παρά τις αρνητικές συνθήκες, παρέχει ανακούφιση στον πόνο που βιώνουμε όταν βλέπουμε τους άλλους να υποφέρουν. Ή, όπως εξήγησε ένας από τους συμμετέχοντες:

Γνωρίζοντας οτι υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν με την καρδιά τους, παρά τις όποιες δυσκολίες, κατά κάποιο τρόπο με ανακουφίζει

Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση θετικών ειδήσεων και πράξεων ηρωισμού άλλων πυροδοτεί ένα θετικό και αναζωογονητικό συναίσθημα το οποίο, σύμφωνα με τη θεωρία των ειδικών, λειτουργεί ως κουμπί συναισθηματικής επαναφοράς, αντικαθιστώντας τα συναισθήματα κυνισμού με ελπίδα, αγάπη και αισιοδοξία.

Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ενίσχυση της ευζωίας

Είναι σαφές ότι η καλοσύνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της ευεξίας. Στην έρευνά, διαπιστώθηκε ότι η πραγματοποίηση μιας πράξης καλοσύνης την ημέρα μπορεί να αυξήσει την ικανοποίηση του ατόμου ενώ, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανιδιοτέλεια ξεπερνά τον εγωισμό όταν πρόκειται για τη βελτίωση της ευτυχίας σας.

Ίσως η προβολή και η κατανάλωση περισσότερου ευχάριστου περιεχομένου που βασίζεται στην καλοσύνη στην ειδησεογραφική κάλυψη θα μπορούσε να αποτρέψει το “σύνδρομο του κακού κόσμου” – όπου οι άνθρωποι (λανθασμένα) πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, οδηγώντας σε αυξημένο φόβο, άγχος και απαισιοδοξία.

Στο thehappynews.gr αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέσο προβολής ευχάριστων ειδήσεων δε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι για αυτές τις διαπιστώσεις