Selflove: Γιατί πρέπει να μάθεις να αγαπάς πρώτα τον εαυτό σου

Selflove: Γιατί πρέπει να μάθεις να αγαπάς πρώτα τον εαυτό σου

selflove: Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου

Αγάπησε τον εαυτό σου σαν να εξαρτάται η ζωή σου από αυτό! Είναι ένα από τα πιο απαιτητικά αλλά και πιο ικανοποιητικά πράγματα που θα κάνεις ποτέ για τον εαυτό σου σε ολόκληρη τη ζωή σου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται την αληθινή αγάπη ως ένα συναίσθημα που επικεντρώνεται σε άλλους ανθρώπους. Αλλά η αυτοαγάπη είναι τόσο σημαντική και εξίσου κρίσιμη για να ζήσεις μια ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή. Το κόλπο, ωστόσο, είναι να ξέρεις πώς να αγαπάς τον εαυτό σου ΠΡΩΤΑ, πριν από τους φίλους, την οικογένεια και όλους τους άλλους.

Τι είναι η αυτοαγάπη;

Η αυτοαγάπη δεν είναι ένα συναίσθημα αλλά μια σταθερή κατάσταση ύπαρξης και ένδειξη συναισθηματικής ωριμότητας και προσωπικής ανάπτυξης. Το να αγαπάς τον εαυτό σου δείχνει ότι εκτιμάς αυτό που είσαι και ότι γνωρίζεις και καταλαβαίνεις ότι η ευτυχία σου είναι υψίστης σημασίας. Είναι επίσης μια ρεαλιστική αξιολόγηση της αξίας και των δυνατοτήτων σου και η ιδιοκτησία του ταξιδιού σου προς την αυτοβελτίωση.

Είναι η ικανότητα να αποδέχεσαι τον εαυτό σου και να τον αγαπάς ανεξάρτητα από το πώς δείχνεις ή ενεργείς. Είναι η ικανότητα να επιτρέπεις στον εαυτό σου να είναι ο εαυτός σου, αδιαμαρτύρητα. Σου επιτρέπει να θέτεις όρια.

Είτε είσαι παχύς ή αδύνατος, ξανθός ή μελαχρινός, ασιάτης ή λευκός, μαύρος ή ισπανόφωνος, από μεγάλη ή μικρή πόλη, το να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου θα πρέπει να συμβαδίζει με την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την ικανότητά σου να είσαι ευτυχισμένος.

Πώς να αναπτύξεις την αγάπη για τον εαυτό σου

Η αυτοαγάπη δεν είναι ένας προορισμός- είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην εποχή της συνεχούς έκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρόλο που μπορεί να νιώθεις άβολα στην αρχή, μη χάνεις την ελπίδα, είναι απαραίτητο να φέρεσαι στον εαυτό σου με καλοσύνη, συμπόνια και σεβασμό.

Η εξάσκηση της αυτοαγάπης ξεκινά με την αυτοαποδοχή και τον αυτοσεβασμό. Αυτές οι δύο πράξεις είναι οι πιο βασικές μορφές αυτοαγάπης που διαθέτουμε. Η εξάσκηση αυτών των δύο προϋποθέτει την ειλικρινή εκτίμηση των δυνατών και αδύνατων σημείων σου, την κατανόηση των φόβων σου και την υπέρβασή τους, καθώς και να αναλάβεις την ευθύνη για τις πράξεις σου.

Αγάπησε τον εαυτό σου σαν να εξαρτάται η ζωή σου από αυτό! Μπορείς να ξεκινήσεις με το κάποιες καθημερινές πρακτικές:

Κάντε την εσωτερική σου δουλειά. Πήγαινε σε βάθος. Δούλεψε στην αποδοχή του εαυτού σου και των ελαττωμάτων σου και αγάπησε τον εαυτό σου γι’ αυτό που είσαι κι όχι για αυτό που θα ήθελες να είσαι.

Πείτε δυνατά θετικές δηλώσεις πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Μια διασκεδαστική άσκηση είναι να σκεφτείς ένα επίθετο για κάθε γράμμα της αλφαβήτου. π.χ. Είμαι αυταρχική/ός, είμαι όμορφη/ος, είμαι σίγουρη/ος και δίνω προτεραιότητα στο ταξίδι μου για την αυτοαγάπη γιατί αξίζω.

Οι ενδορφίνες είναι φυσικοί οπιοειδείς πεπτίδια του εγκεφάλου, που μειώνουν τον πόνο και προκαλούν αισθήματα ευφορίας και ευτυχίας.

Μην ξεχνάς να εξασκείς την ευγνωμοσύνη! Κατέγραψε 20 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων στη ζωή σου. Μπόνους συμβουλή, κάνε το ενώ γυμνάζεσαι και θα πάρεις διπλή δόση ενδορφινών.

Κάνε αυτό που αγαπάς. Είτε διαβάζεις το αγαπημένο σου βιβλίο, είτε μαγειρεύεις, είτε πηγαίνεις για περιπάτους στην ύπαιθρο, είτε αθλείσαι, κάνε προτεραιότητα σου να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που σε κάνουν να νιώθεις καλά.

Συγχώρησε. Συγχώρησε τον εαυτό σου και τους άλλους για λάθη ή παραλήψεις. Το πιο σημαντικό, αν πιάσεις τον εαυτό σου να κρίνει τους άλλους, βάλε το χέρι στην καρδιά σου και συγχώρησε τον εαυτό σας για αυτό.

Η παρέα που κρατάς είναι η ενέργεια που διατηρείς. Φρόντισε να περιβάλλεις τον εαυτό σου με ανθρώπους που νιώθεις άνετα να είσαι ο εαυτός σου, αλλά και να σε εμπνέουν να ανυψωθείς στην υψηλότερη και καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Απέφυγε την αυτοαμφισβήτηση ή τη σύγκριση με τους άλλους – όλοι είμαστε μοναδικοί με ατομικές δυνάμεις και αδυναμίες.

Η αυτοαγάπη οδηγεί σε πιο υγιείς σχέσεις

Η αυτοαγάπη, η αυτοφροντίδα και η καλή ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για να προσελκύεις και να έχεις μια υγιή, αγαπημένη σχέση. Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, γίνεται ευκολότερο να επιτρέψουμε στους άλλους να μας αγαπήσουν και να απολαύσουμε την αίσθηση ότι μας αγαπούν σε αντάλλαγμα. Όταν είμαστε ανασφαλείς, αντιπαθούμε τον εαυτό μας και αντ’ αυτού μένουμε σε άλλα αρνητικά συναισθήματα, μας είναι δύσκολο να ξέρουμε πώς να δεχτούμε και να εκτιμήσουμε τα θετικά συναισθήματα ενός άλλου ατόμου για εμάς.

Δουλεύοντας στο ταξίδι της προσωπικής μας ανάπτυξης και της αυτοαγάπης μας, είναι πιο εύκολο να είμαστε ευγενικοί, υπομονετικοί και με σεβασμό απέναντι στους άλλους. Όταν είμαστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας και έχουμε αυτοπεποίθηση για το ποιοι είμαστε (με ελαττώματα και όλα), γίνεται πιο εύκολο να δούμε τον κόσμο γι’ αυτό που είναι – ένα μέρος γεμάτο όμορφους ανθρώπους που αξίζουν την αγάπη και την καλοσύνη μας.

Παρόμοιο άρθρο
woman selfcare

Τι είναι η αυτοφροντίδα και γιατί είναι σημαντική;

Αυτοφροντίδα: Τι είναι, γιατί είναι σημαντική για τη ζωή μας και μικρές συμβουλές για να την επιτύχουμε

Όταν αγαπάμε πρώτα τον εαυτό μας, μπορούμε να φροντίζουμε τις δικές μας ανάγκες χωρίς να βασιζόμαστε στους άλλους για την ευτυχία ή την εκπλήρωση. Μπορούμε να ικανοποιούμε τις δικές μας συναισθηματικές ανάγκες χωρίς να χρειάζεται να το κάνει κάποιος άλλος για εμάς. Και αυτό μας κάνει ένα καλύτερο μέλος της οικογένειας, που μπορεί να συνεισφέρει ενεργά στην οικογένεια και είναι πάντα ανοιχτό σε εμπειρίες που αγαπούν τη ζωή.

Η έμπνευση της αυτοαγάπης μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, παρά το πώς μπορεί να είναι κάποιες σχέσεις, κανένα άτομο δεν είναι υπεύθυνο για να μας κάνει να νιώθουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή να είμαστε ευτυχισμένοι συνέχεια. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε πιο ειλικρινείς με τον εαυτό μας σχετικά με τις ανθυγιεινές σχέσεις. Η αυτοαγάπη μας διδάσκει πώς να αφήνουμε κάποιον και να απομακρυνόμαστε από ένα πρόσωπο που αγαπήσαμε όταν η σχέση είναι τοξική και δεν μας εξυπηρετεί πλέον.

Τα συμπεράσματα: πρέπει να αγαπάς πρώτα τον εαυτό σου

Μπορούμε να μάθουμε να αγαπάμε ξανά; Το να ερωτευτείς τον εαυτό σου σημαίνει να δεσμευτείς ότι θα τιμήσεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου για να ασκήσεις αυτοφροντίδα σωματική, συναισθηματική και πνευματική. Κάτι τέτοιο δημιουργεί περισσότερη ευτυχία και διευρύνει την ικανότητα να αγαπάς και να υποστηρίζεις τους άλλους.

Να θυμάσαι να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι μια δια βίου διαδικασία. Είναι ένα συνεχές ταξίδι που χαρακτηρίζεται από μετατοπίσεις και αλλαγές στην πορεία. Όσο περισσότερο εξασκείς την αυτοαγάπη, τόσο πιο φυσική θα γίνει. Το να στέκεσαι στη δύναμη της αυτο-αγάπης σε ανεβάζει στην υψηλότερη συχνότητα για να προσελκύεις ό,τι επιθυμείς.