Tim Marovt: Από παράλυτος τρέχει μαραθωνίους, μια απίστευτη ιστορία θέλησης

Tim Marovt: Από παράλυτος τρέχει μαραθωνίους, μια απίστευτη ιστορία θέλησης

Μάθετε για την καταπλητική ιστορία του Tim Marovt. Όταν σε ηλικία 12 ετών έμεινε παράλυτος, μετά από ένα ατύχημα, οι γιατροί του είπαν οτι θα μείνει παράλυτος και ο ίδιος με θέληση και σκληρή προσπάθεια τώρα τρέχει μαραθωνίους.
tim marovt feat

Σε μια απόδειξη της αδάμαστης θέλησης του ανθρώπινου πνεύματος, η ιστορία του Tim Marovt από τη Σλοβενία μας δείχνει πως από έναν καθηλωτικό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη κατάφερε να τρέχει μαραθωνίους και να κάνει ορειβασία.

Ο Tim Marovt (το παρατσούκλι του ήταν Timson) από μικρός ήταν λάτρης των σπορ και συνέχεια εξερευνούσε τα αθλήματα για να καταλήξει σε αυτό που του άρεσε. Το όνειρό του ήταν να γίνει ένας διεθνούς φήμης σκιέρ, μάλιστα σε ηλικία 10 ετών κατάφερε να μπει στην Εθνική ομάδα της Σλοβενίας ενώ οι προπονητές του τον θεωρούσαν ως τον πιο πολλά υποσχόμενο αθλητή στο σκι σε αυτή την ηλικία.

Η στιγμή που η ζωή του άλλαξε

Σε ηλικία 12 ετών με την οικογένειά του πήγαν για διακοπές στην Χαβάη. Εκεί ο Tim ενθουσιάστηκε με το surf, το οποίο δεν είχε ξαναδει, και ήθελε να το δοκιμάσει. Πήρε μία σανίδα και μπήκε στο νερό όταν, εντελώς ξαφνικά, ένιωσε έναν οξύ και παράξενο πόνο στη μέση του. Βγήκε αμέσως από το νερό και με κάποιο τρόπο κατάφερε και έφτασε στο ξενοδοχείο του, όπου και κατέρρευσε. Εκείνο ήταν το σημείο που του άλλαξε όλη του τη ζωή καθώς δε μπορούσε να νιώσει και να κουνήσει τα πόδια του.

tim hospital bed

Διαγνώστηκε με μυελοπάθεια των σέρφερ, που είναι είναι μια σπάνια κάκωση του νωτιαίου μυελού που μπορεί να επηρεάσει κυρίως τους αρχάριους σέρφερ. Προκύπτει από την παρατεταμένη καμπύλωση της πλάτης ενώ βρίσκεστε πάνω στη σανίδα του surf, οδηγώντας σε ισχαιμία ή μειωμένη ροή αίματος στο νωτιαίο μυελό. Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται ως έντονος πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, αδυναμία στα πόδια και ενδεχομένως παράλυση.

Οι γιατροί μου είπαν αυτό που κανείς δε θέλει να ακούσει. Ειδικά ένα παιδί με όνειρα για Ολυμπιακή καριέρα: Δε θα ξαναπερπατήσεις ποτέ
– Tim Marovt

Το περιστατικό στη Χαβάη αποτέλεσε κομβική στιγμή για τον Τιμ. Αφού εισήχθη στο νοσοκομείο και ενημερώθηκε οτι το μέλλον του θα ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι, πήρε μια απόφαση που θα αψηφούσε τις ιατρικές προσδοκίες. Βαθιά μέσα του δημιούργησε και κράτησε ζωντανή την πεποίθηση οτι θα περπατήσει κάποια μέρα. Η οικογένειά του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωσή του, η αδιάκοπη υποστήριξή τους και η πίστη τους στις δυνατότητές του βοήθησαν την πορεία του προς την αποκατάσταση.

Αποκατάσταση και ανάρρωση

Η αποκατάσταση του Tim περιελάμβανε χρόνια αυστηρής αποκατάστασης, με τη μητέρα του να τον βοηθάει στις νυχτερινές κινήσεις των ποδιών και τα αδέλφια του να τον βοηθάνε να ξεπεράσει τα σωματικά εμπόδια. Αυτές οι μικρές, αλλά σημαντικές, οικογενειακές συνεισφορές ήταν κρίσιμες για την ανάρρωσή του.

Παρά τις αντιξοότητες, ο Tim δεν έχασε ποτέ το χαμόγελό του και όχι μόνο ανέκτησε την ικανότητά του να περπατάει, αλλά άρχισε να κάνει σκι και να τρέχει μαραθώνιους σε όλο τον κόσμο αλλά και άλλες δραστηριότητες. Τα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν μαραθώνιους σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βιέννη, καθώς και αναρρίχηση στην υψηλότερη κορυφή της Σλοβενίας.

Ο ίδιος δηλώνει πως αυτό το αποτέλεσμα, να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να μπορέσει να περπατήσει ξανά έγινε με συνεχή προσπάθεια αλλά και λίγη εφευρετικότητα καθώς ανέπτυξε και τελειοποίησε τη δική του προσέγγιση στην οπτικοποίηση του αποτελέσματος που ήθελε. Έστελνε καθημερινά ένα σαφές μήνυμα στα πόδια του πως τα χρειάζεται και βασίζεται σε αυτά.

Ήταν η δύναμη του μυαλού που άλλαξε τη ζωή μου, η ίδια ακριβώς δύναμη που έχουμε όλοι μέσα μας και μας κάνει να πετυχαίνουμε πράγματα που κάποτε φάνταζαν αδύνατα.
– Tim Marovt

Έκανε τα πρώτα του βήματα χωρίς πατερίτσες περίπου ένα χρόνο μετά τη διάγνωση. Παρόλο που το περπάτημά του εξακολουθεί να είναι δύσκολο και του πήρε 8 χρόνια να περπατήσει 5 χιλιόμετρα συνεχίζει τις προσπάθειες και βελτιώνεται καθημερινά.

Σήμερα, στα 22 του χρόνια, ο Tim έχει τερματίσει σε 15 μαραθωνίους και αποτελεί πηγή κινήτρων μέσω της θέλησής του, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση ατόμων με αναπηρία. Το μήνυμά του είναι ισχυρό και σαφές: οραματιστείτε την επιτυχία, διατηρήστε την αυτοπειθαρχία και πιστέψτε στην ικανότητά σας να ξεπερνάτε τα εμπόδια.

Πέρσι ήταν αυτός που άναψε την ολυμπιακή φλόγα στο 2023 European Youth Summer Olympic Festival, που διεξήχθη στο Μάριμπορ της Σλοβενίας. Το Θερινό Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων (EYOF) είναι ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός για νέους αθλητές από την Ευρώπη, κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων. Διεξάγεται κάθε δύο χρόνια υπό την αιγίδα της ΕΟΕ. Στόχος του φεστιβάλ είναι να προωθήσει τα Ολυμπιακά ιδεώδη μεταξύ των Ευρωπαίων νέων, παρέχοντας μια πλατφόρμα για αθλητές ηλικίας συνήθως μεταξύ 14 και 18 ετών να αγωνιστούν σε διάφορους αθλητικούς κλάδους.

Η ιστορία του Tim Marovt είναι μια ζωντανή απεικόνιση του πώς η επιμονή, η υποστήριξη από το κοντινό περιβάλλον και η εσωτερική δύναμη μπορούν να μετατρέψουν φαινομενικά ανυπέρβλητες προκλήσεις σε κατορθώματα ανθρώπινης αντοχής και πνεύματος. Η ζωή του χρησιμεύει πλέον ως φάρος ελπίδας για πολλούς, αποδεικνύοντας ότι οι μεγαλύτερες νίκες είναι αυτές που κατακτούν τον εαυτό μας.