Η Γερμανίδα Yπουργός Ανάπτυξης Svenja Schulze προτρέπει οι υπερπλούσιοι να πληρώσουν περισσότερα για την κλιματική αλλαγή

Η Γερμανίδα Yπουργός Ανάπτυξης Svenja Schulze προτρέπει οι υπερπλούσιοι να πληρώσουν περισσότερα για την κλιματική αλλαγή

Στον 15ο Petersberg Climate Dialogue στο Πέτερσμπεργκ, η Γερμανίδα υπουργός Svenja Schulze ζητά μεγαλύτερες συνεισφορές από τους δισεκατομμυριούχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock
Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock

Η Γερμανίδα Yπουργός Ανάπτυξης Svenja Schulze προέτρεψε τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να αυξήσουν τις συνεισφορές τους στις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος, τονίζοντας τις σημαντικές εκπομπές CO2 που συνδέονται με τον τρόπο ζωής τους. Μιλώντας στο 15ο Petersberg Climate Dialogue στο Βερολίνο, η Schulze υποστήριξε μια πρόταση της Βραζιλίας να φορολογηθούν οι υπερπλούσιοι για να χρηματοδοτηθούν βασικά έργα καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η σύνοδος κορυφής, στην οποία συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, είχε ως στόχο να θέσει τις βάσεις για την επερχόμενη συνάντηση COP για το κλίμα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Ο Σουλτς επέμεινε την ανεπάρκεια των δημόσιων κονδυλίων για την κάλυψη του κλιμακούμενου κόστους των κλιματικών πρωτοβουλιών και εξήρε την πρωτοβουλία της βραζιλιάνικης προεδρίας της G20 για μια δίκαιη φορολόγηση των υπερπλουσίων σε όλο τον κόσμο.

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει, με τη μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας να αποδεσμεύει επιπλέον 65 δισεκατομμύρια ευρώ για τις επερχόμενες προσπάθειες προστασίας του κλίματος. Ο Schulze σημείωσε επίσης τις συνεισφορές μη παραδοσιακών δωρητών, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο νέο ταμείο του ΟΗΕ για το κλίμα, το Ταμείο Ζημιών και Απωλειών.

Η Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock επανέλαβε τις τοποθετήσεις του Σουλτς, τονίζοντας ότι ενώ η Γερμανία έχει εκπληρώσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης 6,4 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και 6 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, τα δημόσια κονδύλια από μόνα τους δεν επαρκούν. Η Baerbock ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στις αναπτυσσόμενες χώρες για τη δημιουργία μιας ασφαλέστερης, καθαρότερης και ανθεκτικότερης οικονομίας.

Οι βιομηχανικές χώρες έχουν δεσμευτεί να επενδύουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την προστασία του κλίματος στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τη συμφωνία της Κοπεγχάγης του 2008. Ωστόσο, οι Baerbock και Schulze συμφωνούν ότι χωρίς σημαντικές συνεισφορές από τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως από τους πλουσιότερους, οι οικονομικοί στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν.