Τι είναι ο διαλογισμός: οδηγός για αρχάριους

Τι είναι ο διαλογισμός: οδηγός για αρχάριους

Εισαγωγή στον διαλογισμό για αρχαρίους, οφέλη, επιστημονικές μελέτες και βασικές τεχνικές για να ξεκινήσετε
meditation

Ο διαλογισμός, μια αρχαία πρακτική με ρίζες σε διάφορες πολιτιστικές και πνευματικές παραδόσεις, έχει καταστεί δημοφιλής παγκοσμίως ως μέθοδος για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας. Απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο εμπειρίας.

Τι είναι ο Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική που συνδέεται με τη συγκέντρωση, τη σιγή και την εσωτερική επίγνωση. Στοχεύει στην κατανόηση του νου και την επίτευξη μιας κατάστασης ειρήνης και ηρεμίας. Μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές όπως η επανάληψη θετικών mantras, η προσοχή στην αναπνοή ή η αφοσίωση σε ένα ιδιαίτερο αντικείμενο ή σκέψη.

Αρχικός στόχος του διαλογισμού αν είστε αρχάριος είναι το τίποτα. Θα πρέπει να προσπαθήσετε απλά να έρθετε σε μία κατάσταση οπού δε θα περνάει καμία σκέψη από το μυαλό σας. Όμως μην ξεγελιέστε, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.

Οφέλη του Διαλογισμού

Η επιστημονική κοινότητα έχει διερευνήσει εκτενώς τα οφέλη του διαλογισμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί να:

  1. Μειώσει το Στρες: Ο διαλογισμός μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του επιπέδου του κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες (Froeliger, Garland, & McClernon, 2012).
  2. Βελτιώσει την Συγκέντρωση και την Προσοχή: Έρευνες έχουν επισημάνει τη βελτίωση της προσοχής και της συγκέντρωσης μέσω τακτικής πρακτικής διαλογισμού (Lutz, Slagter, Dunne, & Davidson, 2008).
  3. Ενισχύσει την Ψυχική Ευεξία: Ο διαλογισμός έχει συνδεθεί με τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, καθώς και με την αύξηση της γενικής ευημερίας (Goyal et al., 2014).
  4. Βελτιώνει την Υγεία της Καρδιάς: Ερευνητές έχουν βρει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του αρτηριακού πίεσης, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις (Anderson, Liu, & Kryscio, 2008).

Πώς να Ξεκινήσετε με τον Διαλογισμό

Αν είστε αρχάριος στον διαλογισμό, εδώ είναι μερικά βήματα για να ξεκινήσετε:

  1. Βρείτε Έναν Ήσυχο Χώρο: Ξεκινήστε επιλέγοντας ένα ήσυχο μέρος όπου μπορείτε να διαλογιστείτε χωρίς διακοπές από εξωτερικούς παράγοντες, πχ το δωμάτιό σας. Αν στον χώρο εισέρχεται φυσικό φως ακόμα καλύτερα.
  2. Στάση του Σώματος: Μία κλασική και εύκολη στάση είναι να καθίσετε οκλαδόν πάνω σε μία ξεκούραστη επιφάνεια, πχ ένα μαξιλάρι ή ακόμα και το στρώμα του κρεβατιού σας, με ίσια την πλάτη και απλά να ενώσετε τις παλάμες σας.
  3. Ορίστε ένα Χρονικό Όριο: Για αρχάριους, ακόμα και 5 λεπτά καθημερινού διαλογισμού είναι ένας καλός και εφικτός στόχος.
  4. Εστιάστε στην Αναπνοή σας: Ακολουθήστε τη ροή της αναπνοής σας, εστιάζοντας στην είσοδο και την έξοδο του αέρα από το σώμα σας.
  5. Μην Κρίνετε τις Σκέψεις σας: Όταν ο νους σας πάει να ξεφύγει τότε απλά παρατηρήστε τις σκέψεις χωρίς να τις κρίνετε και προσπαθήστε να επιστρέψτε στην αναπνοή σας.
  6. Συνέπεια και Υπομονή: Η τακτική πρακτική είναι κλειδί. Μην απογοητεύεστε αν δεν αισθάνεστε αμέσως τα αποτελέσματα. Βάλτε την όλη διαδικασία στην καθημερινότητά σας.

Πότε είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας να κάνεις διαλογισμό;

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για διαλογισμό εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και τους προσωπικούς στόχους σας. Δεν υπάρχει μία “καλύτερη” ώρα για όλους αλλά ο καθένας προσαρμόζει τα θέλω του με την καθημερινότητά του. Ο σκοπός του διαλογισμού είναι να γίνει συνήθεια και να γίνεται αβίαστα. Ωστόσο μία καλή στιγμή για τους αρχάριους είναι το πρωί καθώς το μυαλό είναι ξεκούραστο και ήσυχο ενώ είναι μια στιγμή της ημέρας που μπορούμε βρούμε χρόνο.

Σημαντικό είναι να βρείτε την ώρα που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας

Ο διαλογισμός είναι μια προσιτή και ευέλικτη πρακτική που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ευεξία. Με λίγη υπομονή και συνέπεια, μπορεί να γίνει μια πολύτιμη προσθήκη στην καθημερινή σας ρουτίνα.