Δεν είναι εγωιστικό να δίνεις προτεραιότητα στον εαυτό σου

Δεν είναι εγωιστικό να δίνεις προτεραιότητα στον εαυτό σου

Γιατί είναι σημαντικό να βάζουμε όρια και να λέμε «όχι»
Ναι - Όχι

Σε όλους μας έχει συμβεί να λέμε «ναι» σε περισσότερα από ότι μπορούμε να διαχειριστούμε. Από την εμπειρία όμως γνωρίζουμε ότι τα πολλά «ναι» μπορεί να παραγεμίσουν το πρόγραμμά μας και να κάνουν την καθημερινότητά μας δυσλειτουργική.

Όταν συμβαίνει αυτό και δεν βάζουμε ξεκάθαρα όρια στο τι είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε τότε είμαστε αγανακτισμένοι και εξουθενωμένοι. Μάλιστα, ενδέχεται να οδηγηθούμε ακόμα και σε κατάσταση «burnout» δηλαδή φυσική ή πνευματική εξάντληση, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας.

Οι πιο συμπονετικοί άνθρωποι τους οποίους έχω συναντήσει ήταν αυτοί που είχαν και τα πιο ξεκάθαρα όρια.

Brené Brown

Όρια είναι να ξέρουμε ατομικά τι είναι εντάξει να δεχτούμε και τι δεν είναι. Easier said than done, όπως λένε και στο χωριό μου. Το να βάζουμε τα όρια μας είναι ένα δύσκολο τασκ, είναι στην φύση μας να θέλουμε να είμαστε αρεστοί, να μην απογοητεύουμε τους γύρω μας και μας νοιάζει τι θα σκεφτούν οι άλλοι.

Αλλά τίποτα δεν είναι βιώσιμο χωρίς όρια, τα όρια είναι το κλειδί για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με στοργική καλοσύνη. Με άλλα λόγια, τα όρια δεν είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε τους ανθρώπους έξω. Κάνουν τη ζωή όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη και για μας αλλά και για τους αγαπημένους μας ως αποτέλεσμα.

Πέρα από τον εσωτερικό μας κόσμο, τα υγιή όρια βρίσκονται στον πυρήνα των υγιών σχέσεων, της αποτελεσματικής επικοινωνίας και της αυθεντικής ηγεσίας.

Θυμηθείτε τι έχει πραγματικά σημασία.

Δεν μπορούμε να ζήσουμε και να οδηγηθούμε από έναν τόπο αυθεντικότητας χωρίς εσωτερική σαφήνεια για το τι είναι εντάξει και τι δεν είναι εντάξει.

Τα όρια αντικατοπτρίζουν και προστατεύουν αυτό που εκτιμάμε περισσότερο. Για παράδειγμα, εάν είναι σημαντικό για εσάς να καθιερώνετε μια συγκεκριμένη ρουτίνα ή πρωινή τελετουργία κάθε μέρα για να προετοιμάζετε το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας ώστε να είναι στα καλύτερά τους, τότε θα ήταν συνετό να βάλετε όρια γύρω από αυτές τις ενέργειες για να τις επιτρέψετε να συμβούν. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι λέτε «όχι» σε κάποιον εάν/όταν έρθει να σας ενοχλήσει ή να σας αποσπάσει την προσοχή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Παρόμοιο άρθρο
5 λεπτά διαλογισμού

5 λέπτα διαλογισμού την μέρα μπορεί να σου αλλάξει την ζωή

Τα οφέλη του διαλογισμού είναι τεράστια και προσφέρουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ανακτήστε την ευθύνη

Τα όρια απαιτούν να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις δικές μας πράξεις και για ό,τι επιτρέπουμε (ή δεν επιτρέπουμε) στη ζωή, τα χρονοδιαγράμματα, τις συνομιλίες μας κλπ

Μόνο εσείς έχετε τη δυνατότητα να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αποσπαστεί ή να αποτραπεί από αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό. Αναλάβετε τις ευθύνες σας και κατέχετε τις πράξεις σας.

Προετοιμασία & Εξάσκηση.

Μπορεί στην αρχή να νιώθεις άβολα να επιλέξεις τον δρόμο της αντίστασης και να πεις «όχι» σε κάποιον ή να του υπενθυμίσεις τι είναι σημαντικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο για άτομα με έντονη επιθυμία να ευχαριστήσουν τους γύρω τους.

Προετοιμάστε μια φράση εκ των προτέρων που μπορείτε να εξασκήσετε. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να θέσετε ένα όριο με έναν φίλο ή συνάδελφο που περνάει για να συνομιλήσει στο γραφείο σας κατά τη διάρκεια ενός διαστήματος που έχετε καθιερώσει ιερό χρόνο για να εστιάσετε σε κάτι άλλο, μπορείτε να ετοιμάσετε μια δήλωση εκ των προτέρων που να λέει: «Κάνω κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμά μου και θα επικεντρώνομαι στο «XYZ» κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος κάθε πρωί. «Θα μπορούσες να με βοηθήσεις να επικεντρωθώ με το να μην με διακόψεις;»

Επαναλαμβάνω.

Εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να χρειάζεστε υπενθυμίσεις και ενίσχυση, ειδικά αν αυτοί (και εσείς) έχετε τη συνήθεια διαφορετικής συμπεριφοράς. Επιστρέψτε με συμπόνια σε ό,τι έχει σημασία, ανακτήστε την ευθύνη και θυμηθείτε τι έχετε ετοιμάσει.

Ποια όρια πρέπει να καθοριστούν πιο ξεκάθαρα για να φανείτε πλήρως ευθυγραμμισμένοι και ζωντανοί στον δικό σας μοναδικό σκοπό και αυθεντικότητα;