Η Emma Stone μίλησε ανοιχτά για τις κρίσεις πανικού και το άγχος από μικρή ηλικία

Η Emma Stone μίλησε ανοιχτά για τις κρίσεις πανικού και το άγχος από μικρή ηλικία

Η Έμμα Στόουν μοιράζεται πώς το άγχος της έγινε πηγή έμπνευσης και δύναμης, αλλάζοντας την προσέγγισή της στη ζωή και την υποκριτική
Emma Stone

Η Emma Stone μοιράστηκε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο National Public Radio (NPR) την εμπειρία της με το άγχος από την παιδική της ηλικία που αρχικά το αντιμετώπιζε ως εμπόδιο αλλά αργότερα έγινε πηγή έμπνευσης και δύναμης για εκείνη. Η ηθοποιός ανέφερε ότι ξεκίνησε τη θεραπεία σε ηλικία 8 ετών, καθώς δυσκολευόταν να φύγει από το σπίτι για να πάει στο σχολείο, εξαιτίας των κρίσεων πανικού που εμφάνιζε.

Εξήγησε ότι το άγχος της προέκυπτε από το φόβο της να αποχωρίζεται τη μητέρα της και τόνισε τη δυσκολία στο να πείσει τον εαυτό της ότι οι φόβοι αυτοί δεν ήταν αληθινοί σε τόσο μικρή ηλικία. Ωστόσο, η στροφή έγινε όταν άρχισε την υποκριτική σε ηλικία 11 ετών, καθώς η τέχνη της έδωσε την ευκαιρία να εστιάσει στη στιγμή, χωρίς να ανησυχεί για το παρελθόν ή το μέλλον. Η υποκριτική, τη βοήθησε με την έννοια οτι για να είσαι ηθοποιός πρέπει να ελέγχεις όλα τα έντονα συναισθήματα σου και όταν ερμηνεύεις απαιτείτε η παρουσία σου στη στιγμή μη αφήνοντας άλλες σκέψεις.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, η Στόουν μοιράζεται την πεποίθησή της ότι το άγχος μπορεί να αποτελέσει θετικό παράγοντα, αν κάποιος γνωρίζει πώς να το διαχειρίζεται. Αναφέρει ότι το έχει περιγράψει σε νέους που παλεύουν με το άγχος ως είδος υπερδύναμης, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, η ενστικτώδης αντίδραση πάλης ή φυγής (fight or flight) δεν είναι λάθος ή κακό.

Η έκφραση “fight or flight” προκαλείται σε στιγμές απειλής ή στρεσσογόνων καταστάσεων και είναι μια πρωτόγονη και ένστικτη αντίδραση που προετοιμάζει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει μια απειλή είτε με αντίσταση (fight) είτε με διαφυγή (flight).

Η Στόουν υποστηρίζει ότι το άγχος λειτουργεί σαν καύσιμο, διότι παρέχει μια αστείρευτη ενέργεια που σε ωθεί να σηκωθείς από το κρεβάτι και να κάνεις πράγματα, να είσαι δημιουργικός και να ασχολείσαι με πράγματα που σε ενδιαφέρουν. Τέλος, αναγνωρίζει ότι το να έχεις αντιμετωπίσει εσωτερικούς γυμνάζει και αυξάνει την ενσυναίσθηση προς τους γύρω σου, κάτι που είναι πολύτιμο για την κατανόηση και την ερμηνεία διαφόρων χαρακτήρων.