4 τρόποι να καταπολεμήσετε τη μοναξιά

4 τρόποι να καταπολεμήσετε τη μοναξιά

Πώς η μοναξιά επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία και τέσσερα πρακτικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να την ξεπεράσετε για να βρείτε σκοπό στη ζωή σας.
loneliness 4 ways

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει τη μοναξιά; Παραδόξως, την αναγνωρίζει ως απειλή. Η μοναξιά εκτός από μια απλή παροδική διάθεση είναι και ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ποικίλα προβλήματα υγείας. Η μοναξιά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της θλίψης, του άγχους και καρδιακών παθήσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τονίσει ότι η μοναξιά είναι τόσο επικίνδυνη, για την υγεία, όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Γιατί αντιμετωπίζουμε ολοένα περισσότερη μοναξιά;

Η μοναξιά είναι ένα καθολικό ανθρώπινο συναίσθημα, το οποίο όμως αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Με τις παρατεταμένες περιόδους απομόνωσης να γίνονται ο κανόνας, οι άνθρωποι βιώνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κοινωνικής αποξένωσης. Ωστόσο, σημαντικό παράγοντα σε αυτό παίζει και η τεχνολογία. Με τον κόσμο να περνάει ολοένα και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, η ουσιαστική επαφή πρόσωπο με πρόσωπο έχει γίνει όλο και πιο σπάνια, επιτείνοντας, ουσιαστικά, το αίσθημα της μοναξιάς. Ευτυχώς κάποιες εταιρείες και οργανισμοί παίρνουν μέτρα για την καταπολέμησή της.

Παρόμοιο άρθρο: Εστιατόριο στην Ιταλία προσφέρει δωρεάν μπουκάλι κρασί εαν αφήσετε το κινητό σας στην είσοδο

Πώς η μοναξιά επηρεάζει την ψυχική υγεία

Η μοναξιά δεν είναι μόνο συναισθηματικά εξαντλητική είναι και σωματικά επιβλαβής. Σύμφωνα με έρευνες, οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν συχνά αυξημένες ποσότητες φλεγμονωδών δεικτών στον εγκέφαλό τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα προβλήματα υγείας. Επιπλέον, η μοναξιά μπορεί να πυροδοτήσει την αντίδραση “μάχης ή φυγής” του σώματός μας, αυξάνοντας την παράνοια και την ευαισθησία σε ασθένειες. Το διακύβευμα είναι υψηλό, καθώς η μοναξιά έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, και καρδιακών παθήσεων.

4 τρόποι για να αναλάβετε δράση κατά της μοναξιάς

Αισθάνεστε ότι σας κατακλύζει η μοναξιά; Δεν είστε μόνοι. Ακολουθούν τέσσερις πρακτικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε την αίσθηση της σύνδεσης και της ευημερίας στη ζωή σας.

Η δύναμη της προσέγγισης

Το να κάνετε το πρώτο βήμα μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά το να απευθυνθείτε σε κάποιον μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Η επιθυμία για μια αίσθηση επαφής είναι φυσιολογική. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι να πάρετε την πρωτοβουλία να προσεγγίσετε κάποιον. Η σύνδεση με τους ανθρώπους, είτε μέσω ενός απλού μηνύματος σε έναν φίλο είτε μέσω της συζήτησης με έναν γείτονα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αισθήματος μοναξιάς και στην προώθηση νέων φιλικών σχέσεων.

Προτεραιότητα στις προσωπικές επαφές

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, είναι εύκολο να χαθούμε στον εικονικό κόσμο. Ωστόσο, το να περνάτε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα μοναξιάς. Αντ’ αυτού, στοχεύστε στον περιορισμό του χρόνου που περνάτε σε ψηφιακές συσκευές και προωθήστε τις προσωπικές επαφές. Οι συνδέσεις πρόσωπο με πρόσωπο, είτε μέσω ενός ραντεβού για καφέ με έναν φίλο είτε μέσω της συμμετοχής σε μια τοπική οργάνωση ή μάθημα, μπορούν να προσφέρουν μια πολυπόθητη αίσθηση οτι ανήκετε κάπου.

Βρίσκοντας σκοπό μέσω του εθελοντισμού

Ο εθελοντισμός όχι μόνο θα σας βοηθήσει να κάνετε μια θετική διαφορά στην κοινότητά σας, αλλά παρέχει επίσης δυνατότητες για κοινωνική αλληλεπίδραση και σύνδεση. Έχει αποδειχθεί ότι ο εθελοντισμός μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη συναισθηματική ευεξία και ωφελεί ακόμη και τη σωματική μας υγεία. Είτε ενδιαφέρεστε για την προστασία του περιβάλλοντος είτε για την παροχή βοήθειας σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, ο εθελοντισμός μπορεί να αποτελέσει μια ικανοποιητική προσέγγιση για την καταπολέμηση της μοναξιάς, ενώ παράλληλα κάνει τη διαφορά στον κόσμο.

Αναζητώντας υποστήριξη για μόνιμες λύσεις

Εάν τα συναισθήματα μοναξιάς παραμένουν, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Η συζήτηση με έναν ειδικό στον τομέα της ψυχικής υγείας, όπως ένας θεραπευτής ή ψυχολόγος, μπορεί να προσφέρει χρήσιμη υποστήριξη, συμβουλές και δεξιότητες αντιμετώπισης της μοναξιάς. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αποκαλύψετε τυχόν υποκείμενα ζητήματα που μπορεί να συμβάλλουν στο αίσθημα απομόνωσής σας και να προτείνουν κατάλληλες παρεμβάσεις με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Αν και δεν υπάρχει γρήγορη θεραπεία για τη μοναξιά, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αυξήσετε τις ουσιαστικές συνδέσεις και την υποστήριξη στη ζωή σας. Η προσέγγιση ανθρώπων, η έμφαση στην προσωπική αλληλεπίδραση, ο εθελοντισμός και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, εφόσον χρειάζεται, μπορούν να σας βοηθήσουν να απελευθερωθείτε από τη μοναξιά και να αγκαλιάσετε μια ζωή με σκοπό και σύνδεση.