Ευρώπη: Ρεκόρ χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας το πρώτο δίμηνο του 2024

Ευρώπη: Ρεκόρ χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας το πρώτο δίμηνο του 2024

Η στροφή της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2024, όπου η υδροηλεκτρική, η αιολική και η πυρηνική ενέργεια μείωσαν συλλογικά την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και άνοιξαν το δρόμο για καινοτόμα πράσινα έργα
wind turbines

Το πρώτο δίμηνο του 2024, η Ευρώπη σημείωσε σημαντικά βήματα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σημειώνοντας νέα ρεκόρ και μειώνοντας σημαντικά την εξάρτηση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Ευρώπη παρήγαγε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο το επιβλητικό νούμερο των 516,5 τεραβατώρων (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καλύπτοντας το 60% της συνολικής ζήτησης ενέργειας όλης της ηπείρου. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, δείχνοντας την αλματώδη βελτίωση στους τομείς της υδροηλεκτρικής και της αιολικής ενέργειας, παράλληλα με την αξιοσημείωτη ανάκαμψη της πυρηνικής ενέργειας.

Βασικοί παράγοντες ανάπτυξης

Η σημαντική αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές οφείλεται κυρίως σε:

  • Υδροηλεκτρική ενέργεια: Η υδροηλεκτρική ενέργεια σημείωσε ρεκόρ, παράγοντας 152 TWh, δηλαδή 23% περισσότερο από το προηγούμενο έτος. Αυτό αντιστοιχούσε στο 17,2% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, το υψηλότερο μερίδιο που έχει καταγραφεί ποτέ. Σημαντική συμβολή είχαν η Νορβηγία, η Γαλλία, η Ελβετία και η Πορτογαλία.
  • Αιολική ενέργεια: Τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν 137,5 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, αυξημένα κατά 14% σε σχέση με πέρυσι, αποδεικνύοντας σημαντικές τεχνολογικές βελτιώσεις και βελτιώσεις στην αποδοτικότητα.
  • Πυρηνική ενέργεια: Συχνά παραβλέπεται στις συζητήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές, η πυρηνική ενέργεια σημείωσε επίσης αύξηση 4% σε ετήσια βάση, συμβάλλοντας στο καθαρό ενεργειακό μείγμα.

Μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων

Παράλληλα με την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών, η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων μειώθηκε σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η συνολική χρήση ορυκτών καυσίμων μειώθηκε κατά 12%, ενώ οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα παρουσίασαν μείωση της δραστηριότητας κατά 15%. Η μετατόπιση αυτή όχι μόνο υποστηρίζει τους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης, αλλά δείχνει επίσης μια ευρεία αλλαγή στην προμήθεια ενέργειας.

Καινοτομίες και μελλοντικά έργα

Οι ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο αυξάνουν την παραγωγή τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και πρωτοπορούν σε καινοτόμα έργα για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της ενέργειας. Ένα έργο που ξεχωρίζει είναι το φιλόδοξο σχέδιο του Λίβερπουλ για την κατασκευή της μεγαλύτερης εγκατάστασης παλιρροιακής ενέργειας στον κόσμο στο δέλτα του ποταμού Mersey, το οποίο αντιπροσωπεύει μια νέα ευρηματική προσέγγιση για πράσινες ενεργειακές λύσεις.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Παρά τις θετικές αυτές τάσεις, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσιάζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υποδομών, της αποθήκευσης ενέργειας και των ρυθμιστικών προσαρμογών. Ωστόσο, τα εμπόδια αυτά προσφέρουν επίσης ευκαιρίες για τεχνολογική πρόοδο και οικονομική ανάπτυξη στον τομέα.

Παρόμοιο άρθρο: Εργοστάσιο αποθήκευσης ενέργειας στην Καλιφόρνια θα ηλεκτροδοτεί εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια

Η δυναμική της υιοθέτησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη υποδηλώνει μια πολλά υποσχόμενη πορεία προς την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, ενισχυόμενη από τη συνεχή καινοτομία και τα συνεργατικά πλαίσια πολιτικής.