Πώς να θέσετε τους στόχους σας για την νέα χρονιά σε 4 βήματα.

Πώς να θέσετε τους στόχους σας για την νέα χρονιά σε 4 βήματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να πάρουμε σωστές αποφάσεις και να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους που θα τους πραγματοποιήσουμε;
post it goals
Θέστε συγκεκριμένους στόχους

Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, ήμουν ένας από εκείνους τους ανθρώπους που θα έβαζαν μερικές αυθαίρετες αποφάσεις για το νέο έτος ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου, τις οποίες όμως γρήγορα ξεχνούσα.

Μια τακτική που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι για να θέσουμε στόχους. Σκεφτόμαστε έναν στόχο ή κάτι που ίσως θέλουμε να πετύχουμε στο μέλλον. Τότε είτε ελπίζουμε να συμβεί, είτε το ξεχνάμε τελείως.

Αλλά αν θέλετε πραγματικά να πετύχετε τους στόχους σας, θα πρέπει να κάνετε περισσότερα. Η επίτευξη των στόχων σας απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και προγραμματισμό. Δεν μπορείτε να πετύχετε στόχους απλά ελπίζοντας να γίνουν κάποια μέρα. Πρέπει να αναλάβετε δράση.

Σε αυτό το άρθρο, θα παρουσιάσω κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να θέσετε στόχους που θα επιτύχετε πραγματικά για να σχεδιάσετε την καλύτερη χρονιά σας.

Επανεξετάστε τους στόχους του τελευταίου έτους

Καθώς η ζωή σας είναι ένα συνεχές γεγονός, κάθε χρόνο είναι το τέλειο ορόσημο για να σταματήσετε και να σκεφτείτε τι θέλετε να πετύχετε στη ζωή.

Ξανακοιτάξτε τη λίστα σας με τους στόχους που είχατε θέσει στις αρχές του έτους. Διαβάστε την προσεκτικά. Προσδιορίστε τι έχετε καταφέρει, τι δεν καταφέρατε και σκεφτείτε όλα τα μαθήματα που πήρατε. Επιλέξτε αυτά που πιστεύετε ότι πρέπει να μεταφέρετε για το νέο έτος.

Εάν δεν είχατε κάνει λίστα και οι στόχοι σας ήταν μόνο ευσεβής πόθος καθίστε κάπου ήσυχα χωρίς να σας διακόψει κάποιος ή κάτι κι αναλογιστείτε τι θέλατε να πετύχετε μέσα στην χρονιά που έρχεται στο τέλος της.

running city

Σημειώστε ή ορίστε το όραμα σας:

Τα μακροπρόθεσμα επιτεύγματά σας απαιτούν ένα ξεκάθαρο όραμα. Ορίστε με μια φράση ποιο είναι αυτό. Μπορεί να είναι κάτι ευρύ, όπως ‘Να είμαι ευγενικός με τους γύρω μου αλλά και με τον εαυτό μου‘, ‘Να με αγαπάω και να με βάζω προτεραιότητα‘ ή κάτι πιο απλό όπως ‘Να εντάξω την γυμναστική στην καθημερινότητα μου‘. Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να το ξαναγράψετε ή να το επαναπλαισιώσετε — απλώς κάντε το.

Αυτή η μία πρόταση θα λειτουργήσει ως φίλτρο για να εγγυηθεί ότι οποιοσδήποτε στόχος, επίτευγμα ή ενέργεια κάνετε θα τροφοδοτήσει το βασικό σας όραμα. Θα σας κρατήσει συγκεντρωμένους, με κίνητρο και θα σας βοηθήσει να οδηγήσετε την ενέργειά σας προς αυτό.

Χρησιμοποιήστε την τεχνική SMARTER:

Ένα από τα πιο κλασσικά εργαλεία για να μας βοηθήσει να θέσουμε τους σωστούς στόχους βάσει του οράματος μας είναι το SMARTER.

Η συντομογραφία αυτή προέρχεται από τις λέξεις Specific, Measurable, Attainable, Relevant, Time Bound, Exciting, Routine Bound:

  • Specific (Συγκεκριμένος): Όσο πιο συγκεκριμένοι οι στόχοι σας, τόσο το καλύτερο. Μην θέσετε απλώς έναν αόριστο στόχο να πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Βάλτε ως στόχο το πόσες φορές μέσα στην εβδομάδα θα μπορείτε να διαθέτετε χρόνο για την άσκηση σας (για παράδειγμα).
  • Measurable (Μετρήσιμο): Η πρόοδος αυτού του στόχου μπορεί εύκολα να παρακολουθηθεί. Η συχνότητα άσκησης είναι πολύ συγκεκριμένη – θα ξέρετε σίγουρα αν το έχετε καταφέρει ή όχι.
  • Attainable (Εφικτό): Ενώ το να θέτετε τους στόχους σας σε υψηλά επίπεδα είναι φοβερό, βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι που μπορείτε πραγματικά να επιτύχετε. Σκεφτείτε τι θα απαιτηθεί από εσάς για να ολοκληρώσετε αυτόν τον στόχο και σκεφτείτε προσεκτικά εάν έχετε την ενέργεια και τον χρόνο για να το εκπληρώσετε.
  • Relevant (Σχετικό): Βεβαιωθείτε ότι ο στόχος σας είναι σε αρμονία με τις βασικές σας αξίες και με αυτό που αποσκοπείτε στη ζωή.
  • Time Bound (Χρονικό όριο): Μην κάνετε το χρονικό πλαίσιο για την επίτευξη των στόχων σας ανοιχτό. Έχουμε την τάση να χρειαζόμαστε όσο χρόνο μας επιτρέπεται για να ολοκληρώσουμε μια εργασία. Εάν οι στόχοι σας είναι εντελώς ανοιχτοί, μπορεί να μην φαίνονται ποτέ αρκετά επείγοντες για να τους φτάσετε.
  • Exciting (Συναρπαστικό): Ας είμαστε ρεαλιστές – θα είναι πολύ πιο εύκολο να αφιερώσετε χρόνο για να δουλέψετε σε στόχους που σας ενθουσιάζουν και σας εμπνέουν. Τα συναισθήματα είναι ένας μεγάλος παράγοντας όταν πρόκειται για τον καθορισμό στόχων και είναι πολύ πιο πιθανό να προσεγγίσετε πράγματα που σας ενθουσιάζουν.
  • Routine Bound (Ρουτίνα): Πιστεύω ακράδαντα ότι η δημιουργία ρουτίνας και συνηθειών είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας. Η ενσωμάτωση του στόχου σας στην καθημερινή σας ρουτίνα διασφαλίζει ότι αφιερώνετε χρόνο για αυτόν και σας δίνει ΠΟΛΥ καλύτερες πιθανότητες να τον πετύχετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε ότι κάθε απόγευμα επιστρέφετε από τη δουλειά στις 6 μ.μ. και αντί να καθίσετε στον καναπέ σας για 3 φορές την εβδομάδα πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Γίνεται καθημερινή ρουτίνα και διασφαλίζει ότι αφιερώνετε χρόνο για να φτάσετε τον στόχο σας.

Δημιουργήστε Θετικές Συνήθειες

Ο καθορισμός στόχων είναι το διασκεδαστικό μέρος. Είναι το follow-through που τείνει να γίνει λίγο δύσκολο. Ο καλύτερος τρόπος για να ακολουθήσετε τους στόχους σας είναι να διαμορφώσετε θετικές συνήθειες και καθημερινές ρουτίνες που ενσωματώνουν τον στόχο σας.

Ας υποθέσουμε ότι ο στόχος σας σχετίζεται με τη φυσική κατάσταση. Ίσως θέλετε να τρέξετε έναν μαραθώνιο ή να χάσετε ένα συγκεκριμένο αριιθμό κιλών. Δουλεύοντας το fitness στην καθημερινή σας ρουτίνα και κάνοντας το συνήθεια, δεν θα χρειάζεται να το υπενθυμίζετε στον εαυτό σας κάθε μέρα ή να προσπαθείτε να το συζητάτε. Απλώς θα το κάνετε.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου για να βεβαιωθείτε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ότι η συνήθεια παραμένει:

Εστιάστε σε ΜΙΑ συνήθεια τη φορά.

Η εφαρμογή μιας νέας συνήθειας είναι πραγματικά δύσκολη. Η εφαρμογή μιας δεύτερης ταυτόχρονα είναι σχεδόν αδύνατη.

ΜΙΚΡΑ βήματα.

Εάν θέλετε να αρχίσετε να ενσωματώσετε τη φυσική κατάσταση στη ζωή σας, αλλά ΔΕΝ γυμνάζεστε τώρα, μην προσπαθήσετε να αρχίσετε να γυμνάζεστε για μία ώρα κάθε μέρα. Ξεκινήστε με μικρά βήματα και αυξήστε την διάρκεια ή και την συχνότητα στην πορεία.

Αγκυρώστε τη νέα σας συνήθεια σε μια υπάρχουσα συνήθεια.

Η μέρα σας είναι ήδη γεμάτη με συνήθειες. Αγκυρώστε τη νέα σας συνήθεια σε μία από αυτές τις υπάρχουσες για να βεβαιωθείτε ότι θα ολοκληρωθεί.

Προγραμματίστε το.

Μια νέα συνήθεια μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε τις πρώτες εβδομάδες, οπότε προγραμματίστε την ή ορίστε μια υπενθύμιση στο τηλέφωνό σας.

Φροντίστε να κάνετε κάτι κάθε μέρα που θα σας φέρει πιο κοντά στους ετήσιους στόχους σας.

Ελπίζω να πραγματοποιήσετε όλες τις επιθυμίες σας.