Παγκόσμια διάκριση για τη Νομική Σχολή Αθηνών στη Βιέννη

Παγκόσμια διάκριση για τη Νομική Σχολή Αθηνών στη Βιέννη

Η Νομική Αθηνών κατέκτησε την κορυφή στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Ρωμαϊκού Δικαίου 2024, αφήνοντας πίσω Οξφόρδη και Κέιμπριτζ
17 viena moot

Η φοιτητική ομάδα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ξεχώρισε για την αριστεία της στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου, που φιλοξενήθηκε από τη Νομική Σχολή της Βιέννης. Από τις 3 έως τις 6 Απριλίου 2024, η ομάδα, αποτελούμενη από τις φοιτήτριες Δανάη Αργυροπούλου, Μαρία Μαργαρίτη, Ροδάνθη Καραβασίλη και Μαρία Φεφέ, κατέκτησε την πρωτιά, ξεπερνώντας αντιπάλους ιδιαίτερα υψηλού κύρους όπως τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.

Τι είναι ο Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου;

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου είναι μια ακαδημαϊκή διοργάνωση που σκοπό έχει να φέρει σε επαφή φοιτητές νομικής από διάφορα μέρη του κόσμου, προκειμένου να ανταγωνιστούν μεταξύ τους μέσω της διεκπεραίωσης εικονικών δικών βασισμένων στο Ρωμαϊκό Δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες καλούνται να εκπροσωπήσουν τις πλευρές της υπεράσπισης ή της κατηγορίας σε μια δικαστική αντιπαράθεση, η οποία στηρίζεται σε σύνθετα νομικά ζητήματα του Ρωμαϊκού Δικαίου.

Το Ρωμαϊκό Δίκαιο αποτελεί το θεμέλιο του συγχρόνου Αστικού Δικαίου σε πολλά συστήματα νομικής τάξης ανά τον κόσμο και η κατανόηση των αρχών του θεωρείται ζωτικής σημασίας για την νομική εκπαίδευση.

Πως ήρθε η νίκη για την Νομική Αθηνών

Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας ενώπιον πενταμελούς σύνθεσης κριτών και καθηγητών Ρωμαϊκού Δικαίου.

Η προετοιμασία της ομάδας έγινε υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Αθηνάς Δημοπούλου και την συνδρομή εξαιρετικά ικανών προπονητών-φοιτητών Χαράλαμπου Βεργαδή, Αναστασίας Δρόσου, Ακριβής Οικονόμου και Δέσποινας Πολυζώη οι οποίοι είναι και οι περσινοί νικητές στον ίδιο διαγωνισμό.

Στον πρώτο γύρο προκρίθηκαν η Νομική Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ενώ στον ημιτελικό νίκησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και προκρίθηκε στον τελικό. Εκεί βρήκε αντίπαλο τη νομική σχολή της Λιέγης όπου και τη νίκησε και αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια του 17ου διαγωνισμού.

Η νίκη της Νομικής Σχολής Αθηνών αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς την τοποθετεί στην κορυφή της διαχρονικής κατάταξης του διαγωνισμού, υπογραμμίζοντας την αξία της καλλιέργειας του Ρωμαϊκού Δικαίου για την ανάπτυξη της νομικής σκέψης. Οι φοιτητές αντιμετώπισαν πρακτικά θέματα με βάση τις νομικές πηγές του Ρωμαϊκού Δικαίου, αποδεικνύοντας εξαιρετικές γνώσεις και δεξιότητες.