Έλληνας καπετάνιος ίδρυσε ελληνικό σχολείο στην Γκάνα

Έλληνας καπετάνιος ίδρυσε ελληνικό σχολείο στην Γκάνα

Ανακαλύψτε πώς το Σχολείο Άγιος Νικόλαος στη Γκάνα φέρνει την ελπίδα μέσω της εκπαίδευσης, υποστηριζόμενο αποκλειστικά από εθελοντικές δωρεές
ghana school

Ένα ελληνικό σχολείο στη Γκάνα, σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου, προσφέρει ελπίδα και ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά που διαφορετικά το πιθανότερο θα ήταν να κατέληγαν να γίνουν συλλέκτες απορριμμάτων.

Το St. Nicholas Preparatory School, που βρίσκεται στην πόλη Tema New Town, κοντά στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκκρα, ιδρύθηκε το 2012 από τον καπετάνιο Αλκιβιάδη Κάπα και την Deborah Eleazar, και έχει αναπτυχθεί χάρη στη διεθνή υποστήριξη και την αποφασιστικότητα των ιδρυτών του.

Το σχολείο λειτουργεί με το ισχυρό σύνθημα “Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση”, μια αρχή που είναι ζωτικής σημασίας σε μια περιοχή όπου τα παιδιά συχνά προορίζονται να γίνουν συλλέκτες σκουπιδιών. Εδώ, η εκπαίδευση υπερβαίνει το τυπικό πρόγραμμα σπουδών που επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας της Γκάνας. Οι μαθητές μπαίνουν βαθιά στον ελληνικό πολιτισμό, μαθαίνοντας τη γλώσσα, την ιστορία, ακόμη και παραδοσιακούς χορούς, γεγονός που καλλιεργεί έναν μοναδικό δεσμό με την ίδια την Ελλάδα.

Τα παιδιά ζουν σε κακές συνθήκες. Εάν δεν υπήρχε το σχολείο, οι περισσότεροι πιθανότατα θα τριγυρνούσαν στους δρόμους.
– Κατερίνα Κάπα / κόρη του Ιδρυτή και εθελόντρια στο σχολείο

Η Σχολή Αγίου Νικολάου δεν διδάσκει απλώς, αλλά φροντίζει. Κάθε μαθητής λαμβάνει δύο σχολικές στολές, σχολικά βιβλία, υλικό γραφής και, το πιο σημαντικό, δύο καθημερινά γεύματα, τα οποία μπορεί να είναι η μοναδική τροφή τους για την ημέρα. Αυτή η ολιστική προσέγγιση επεκτείνεται και στην υγειονομική περίθαλψη, με την παροχή ιατρικών καρτών υγείας για την υποστήριξη της σωματικής τους ευεξίας, διασφαλίζοντας ότι η φτώχεια δεν θα σταθεί εμπόδιο στην υγεία και την εκπαιδευτική τους επιτυχία.

Η Μάτα Καβαρλίνου, ευεργέτης και εθελόντρια του ιδρύματος, μοιράζεται τις ελπίδες των μαθητών: “Φαντάζονται πως κάποτε θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Ελλάδα, να γνωρίσουν την πατρίδα μας από κοντά”, συμπληρώνει.

Χωρίς κρατική χρηματοδότηση, το ίδρυμα υποστηρίζεται αποκλειστικά από εθελοντικές συνεισφορές, με το πρώτο κτίριο να έχει ανεγερθεί χάρη στη δωρεά της οικογένειας Τσάκου και την επιχορήγηση του Ιδρύματος Μαρία Τσάκου. Πλήθος οργανισμών και ατόμων από διεθνή πεδία συνεισφέρουν αντικείμενα και οικονομικούς πόρους, ενισχύοντας το εκπαιδευτικό έργο με προσφορές όπως βιβλία, σχολικές στολές και μουσικά όργανα.

Στόχος του σχολείου είναι η δημιουργία πλήρους εκπαιδευτικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει από την πρωτοβάθμια μέχρι τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και θα κορυφώνεται με την ίδρυση ενός επαγγελματικού κολεγίου, ώστε τα παιδιά να κερδίσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την εύρεση εργασίας.

Η Μαρία Ασμαριανάκη, δασκάλα ελληνικών στη Γκάνα, μίλησε για την αξέχαστη εμπειρία της με τα παιδιά, τονίζοντας τη δίψα τους να μάθουν και να προοδεύσουν. “Βλέποντας τα να περιπλανώνται χωρίς κατεύθυνση, γεννήθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία του σχολείου,” εξηγεί, και συμπληρώνει: “Τα παιδιά αυτά έχουν μια ακατανίκητη επιθυμία να εξελιχθούν και να αποκτήσουν μια καλύτερη ζωή.”