Τι είναι η αυτοφροντίδα και γιατί είναι σημαντική;

Τι είναι η αυτοφροντίδα και γιατί είναι σημαντική;

Αυτοφροντίδα: Τι είναι, γιατί είναι σημαντική για τη ζωή μας και μικρές συμβουλές για να την επιτύχουμε
woman selfcare

Η αυτοφροντίδα μπορεί να οριστεί από τον ίδιο τον όρο – φροντίδα για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει οτιδήποτε κάνουμε για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας υγιή – σωματικά, ψυχικά και πνευματικά. Αν και η προτεραιότητα της αυτοφροντίδας μπορεί να μοιάζει με κοινή λογική, ειδικά αν έχουμε στο μυαλό μας τη μακροζωία, είναι συχνά το πρώτο πράγμα που αποφεύγουμε να κάνουμε όταν βρισκόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις, είτε λόγω υγείας, οικονομικής κρίσης, απώλειας εργασίας ή σχέσεων.

Παρόμοιο άρθρο
5 λεπτά διαλογισμού

5 λέπτα διαλογισμού την μέρα μπορεί να σου αλλάξει την ζωή

Τα οφέλη του διαλογισμού είναι τεράστια και προσφέρουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Γιατί είναι σημαντική η αυτοφροντίδα;

Σε μια κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι αναμένεται να εργάζονται πολλές ώρες με ελάχιστες ημέρες διακοπών, υπάρχει μια υποκείμενη πεποίθηση ότι πρέπει να είμαστε πάντα παραγωγικοί – κάτι που μπορεί τελικά να αφαιρέσει ευκαιρίες για αυτοφροντίδα. Αλλά αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να ασχοληθούμε με την αυτοφροντίδα, μπορούμε να ανακουφίσουμε τις πιέσεις της καθημερινότητας και να κάνουμε reset για να επιστρέψουμε σε ένα υγιές σημείο όπου η παραγωγικότητα μεγιστοποιείται ξανά.

Το να το παρακάνουμε με το πρόγραμμα μας έχει σημαντικές συνέπειες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν εξουθένωση, κατάθλιψη, άγχος, αγανάκτηση και ένα σωρό άλλες αρνητικές συνέπειες. Η ενασχόληση με μια ρουτίνα αυτοφροντίδας έχει κλινικά αποδειχθεί ότι μειώνει ή εξαλείφει το άγχος και την κατάθλιψη, μειώνει το στρες, βελτιώνει τη συγκέντρωση, ελαχιστοποιεί την απογοήτευση και τον θυμό, αυξάνει την ευτυχία, βελτιώνει την ενέργεια και πολλά άλλα. Από την άποψη της σωματικής υγείας, η αυτοφροντίδα έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μειώνει τις καρδιακές παθήσεις, τις πιθανότητες για εγκεφαλικό και τον καρκίνο. Πνευματικά, μπορεί να μας βοηθήσει να μας κρατήσει συντονισμένους με την ανώτερη δύναμή μας καθώς και να συνειδητοποιήσουμε το νόημά μας στη ζωή.

Τα εμπόδια που βάζουμε

Ίσως η πιο συνηθισμένη δικαιολογία που χρησιμοποιούμαι για να μην είναι προτεραιότητα μας η αυτοφροντίδα είναι η έλλειψη χρόνου. Ενώ πολλοί από εμάς έχουμε ένα γεμάτο πρόγραμμα, είναι επιτακτική ανάγκη να αφιερώνουμε χρόνο για τον εαυτό μας κάθε μέρα, έστω και ελάχιστο. Μην ξεχνάτε πως δεν είναι απαραίτητο να μας κοστίσει κάτι ενώ μπορούμε να το πετύχουμε ακόμα και στην άνεση του σπιτιού μας.

Είναι σημαντικό να θυμόσαστε ότι η φροντίδα του εαυτού μας αφορά μόνο εμάς. Αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο, αλλά αυτή είναι η ομορφιά μιας ρουτίνας αυτοφροντίδας. Ίσως κάποιες προτάσεις που έχετε ακούσει στο παρελθόν να μην πέτυχαν. Μην αποθαρρύνεστε.

Σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε την αναζήτηση μέχρι να βρείτε το καλύτερο. Το κόλπο, ωστόσο, είναι ότι πρέπει να γίνει τόσο σκόπιμα όσο και με συνέπεια για να έχει τον μέγιστο αντίκτυπο. Ακόμα κι αν έχουμε μόνο μικρά 5λεπτα διαλλείματα μέσα στη διάρκεια της ημέρας για να ασχοληθούμε με την αυτοφροντίδα, είναι σίγουρα καλύτερο από το τίποτα. Με την πάροδο του χρόνου, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τη συνολική υγεία και την ευεξία μας.

Τύποι Αυτοφροντίδας

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές κατηγορίες αυτοφροντίδας:

  • Συναισθηματική αυτοφροντίδα, όπως ομιλία με τον εαυτό μας, εβδομαδιαία αφρόλουτρα, να λέμε «όχι» σε πράγματα που προκαλούν περιττό άγχος, να επιτρέπουμε στον εαυτό να κάνουμε ένα διάλειμμα ή να οργανώσουμε ένα εβδομαδιαίο ραντεβού για καφέ με έναν φίλο
  • Η σωματική αυτοφροντίδα, όπως πηγαίνοντας νωρίς για ύπνο, ξεκινώντας μια εφικτή ρουτίνα άσκησης ή η επιλογή υγιεινών και θρεπτικών τροφών έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων
  • Πνευματική φροντίδα του εαυτού μας, όπως η παρακολούθηση κάποιας πνευματικής δραστηριότητας, να περνάμε χρόνο στη φύση, ο διαλογισμός, να ενσωματώνουμε πράξεις καλοσύνης μέσα στην μέρα μας ή να καταγράφουμε σε ένα ημερολόγιο όλα αυτά για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη στην καθημερινότητα μας

Η αυτοφροντίδα είναι μια σημαντική δραστηριότητα που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας ώστε να οδηγήσει σε βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Η ζωή είναι πολύτιμη και προορίζεται να την απολαμβάνουμε.